Du har nok bemærket de smukke hvide blomsterklaser på hyldetræerne, som dufter så skønt i naturen lige nu. På Munkholm vokser de både i parken, i æblehaven og i skoven. Så hvert år, når hylden springer ud går vi igang med en masse sjove hylde-forsøg. Vi har blandt andet lavet mousserende hyldeblomstvin, hyldeblomstsaft i lange baner og favoritten: hyldeblomstsirup.
Hyldeblomsirup er et sikkert hit her i huset – den bliver mest spist på pandekager og brugt i drinks. Og næsten ligemeget hvor meget vi laver, løber vi hurtigt tør igen. Hvis du vil prøve Munkholms hyldeblomstsirup kan du finde opskriften her:
Den Søde Sommer: En Guide til Hyldeblomstsirup
Ingredienser
- 20 stk Hyldeblomst buketter
- 1 stk Saft fra citron
- 0,5 liter vand
- 700 gram Sukker
Sådan gør du
- Saml hyldeblomster og tag dem forsigtigt med hjem.
- Tjek for små insekter i hyldeblomst buketterne og fjern dem, hvis der er nogle.
- Klip alle hyldeblomster af ned i en skål (den meget tålmodige kan nippe alle blomster af, så man helt slipper for de bitre, grønne stængler)
- Pres citronen og hæld citronsaften over hyldeblomsterne.
- Kog vand og sukker i en gryde indtil sukkeret er helt opløst.
- Hæld sukkerlage over hyldeblomsterne.
- Sæt låg på skålen og sæt den på kæl i 1-3 dage.
- Si hyldeblomster fra (læg dem i en ny skål og hæld en flaske vodka over dem, så får du en skån hyldeblomst-likør)
- Nyd din sirup på pandekager, vafler, is, i drinks, fortyndet som saft – eller sådan som du selv allerbedst kan lide den.